×

Pastinak

VařeníMath

Pastinak

Hunger&Data

Recept: Vařený humr se salátem

Recept: Vařený humr se salátem

2018, Mar 25     alyosha

Jak uvařit čerstvého humra?

Suroviny

Na dvě porce budeme potřebovat:

  • jednoho živého humra (na fotce humr americký)
  • zeleninu na salát dle chuti: okurku, rajčata, polníček, kadeřavý salát
  • trochu parmazánu a citronové šťávy
  • olivový olej
  • máslo
  • majonézu
  • sůl

Postup

Humra zabijeme a uvaříme tak, jak radí Gordon Ramsay na tomto videu:

  • Připravíme si velký hrnec s vodou tak, aby se do ní dal humr ponořit celý. Vodu osolíme, hrnec zakryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
  • Když voda vaří, zabodneme ostrý nůž doprostřed hlavohrudi humra. Špičku nože zabodneme v místě, kde má humr příčnou rýhu (na fotce označeno čerchovanou modrou čárou). Poté hlavu nožem podélně rozřízneme (směrem k očím, jak to znázorňuje žlutá šipka na fotce) a humra vložíme do vroucí vody.

porážka humra

  • Humra necháme vařit. Gordon vaří humra dvě minuty. Pokud Vám to přijde málo, můžete vařit o něco déle. Ovšem pozor, po asi deseti minutách ve vřící vodě už bude maso celkem tuhé.
  • Uvařeného humra vytáhneme z hrnce a s pomocí nůžek a válečku vytáhneme maso ze skořápky. Užitečné tipy jsou k vidění ve výše odkazovaném videu.
  • Nasekáme si zeleninu na salát. Ochutíme trochou olivového oleje a citronové štávy, posypeme hoblinami parmazánu a zamícháme.
  • Pokud se nám maso humra nezdá dost teplé, můžeme ho krátce orestovat na másle.

Podáváme tak, že kousky humra položíme na salátové hnízdo s majonézou.